Birthe Havmøller

Birthe Havmøller (f. 1962),
selvlært billedkunstner og medlem af KUFA – Kunstnernes Fagforening;
queerfeministisk kunstblogger og queer tango danser.
Email: havmoeller@gmail.com

Kunstnerisk praksis

© Birthe Havmøller

Birthe fortæller: Jeg har arbejdet med et meget klassisk s/h fotografisk udtryk siden slutningen af 1980’erne. Jeg hører til en generation, som gerne vil se håndens arbejde i værket. Jeg finder min inspiration i naturen. I 1990’erne var jeg fascineret af det analoge fotografi og satte en ære i selv at fremkaldte alle mine billeder i mørkekammeret. Jeg havde min faste gang på Kulturcenter HUSET i Århus i en lang periode, hvor jeg også arbejde med keramik og fotopolymergravure. Nu arbejder jeg primært digitalt. Men den klassiske s/h æstetik fra grafikken er en vigtig del af mit kuntneriske udtryk.

Jeg spejler mine indre landskaber ud i den ydre verden som en poetisk virkelighed. Selv om mine billeder er super skarpe, så er mit mål at finde ind i et felt, hvor der kan reflekteres over de indre landskaber. Nogle af de temaer, jeg har arbejdet med i mit fotografi er det skulpturelle i naturen, og de geometriske figurer: cirkler, ellipser, kryds, kors, trekanter etc.

© Birthe HavmøllerMin solo galleriudstilling, Mytologiske landskaber, Galleri Image (1997) førte til, at jeg i en periode efter denne udstilling opsøgte en række fortidsminder for at fotografere stencirkler, skibssætninger, labyrinter, helleristninger etc. for at arbejde videre med nogle idéer fra udstillingsprojektet. Jeg arbejde dengang med at integrere et element af mystik i mit fotografi. Herefter fulgte en periode, hvor jeg fotograferede rundt omkring på en forskellige strande for at skildre ‘mødet mellem vand og land’, som i overført betydning handler om de ubevidste følelser vs det velkendte og fornemmelsen af at have fast grund under fødderen. Projektet udviklede sig. Det endte med at jeg gik i gang med med at skabe en serie panoramaer, som jeg stadig arbejder med.

Farvefotografiet

© Birthe HavmøllerI 2016 begyndte jeg at arbejde med farvefotografiet sideløbende med det s/h fotografi. At fotografere i naturen er for mig en intuitiv proces. Jeg har som regel en kreativ idé i form af et tema i baghovedet, når jeg tager hjemmefra, men samtidig med det så prøver, jeg på at være åben og modtagelig for nye indtryk. Man kan aldrig vide hvad der sker omkring det næste hjørne eller på den anden side af skoven.

© Birthe Havmøller

I forbindelse med Kulturbyen Aarhus 2017 inviterede Naturhistorisk Museum i Århus byens borgere til at fotografere naturen og dyrelivet inden for bygrænsen. Det var et super fint projekt med en lang optaktsperiode, hvor jeg havde lejlighed til at prøve mig selv af i forhold til et mere dokumentarisk farvefotografi. Jeg fik nogle af mine fotos antaget på Naturhistorisk Museums store open air gruppeudstilling Habitat:Aarhus – Naturen i byen fotograferet af aarhusianerne sommeren 2017.

Work in progress

© Birthe HavmøllerSideløbende med Kulturby projetet begyndte jeg at arbejde med kunstprojektet Mine små venner, fotografier af sommerfugle og andre insekter. De første billeder fra denne serie havde jeg lejlighed til at udstille i Sverige, efteråret 2017.

Læs mere om Birthes kunstprojekter