Birthe Havmøller

© Birthe HavmøllerBirthe Havmøller (f. 1962) er selvlært billedkunstner og medlem af Danske Billedkunstneres Fagforbund (DBF). Hun har endvidere et par uddannelser indenfor sprog, kommunikation og marketing. Birthe laver gerne kreative bestillingsopgaver f.eks. collager og fotografiske illustrationer eller re-design af WordPress hjemmeside. Alt udført gennem DBF’s kunstnerbureau KKArt.

Kunstnerisk praksis, med naturen som inspirationskilde

I dette artist statment fortæller Birthe Havmøller, KKArt, om sin kunstneriske praksis med fotografiet som sit foretrukne medie igennem tre årtier, og om nogle nye projekter som er i støbeskeen.

© Birthe HavmøllerJeg har arbejdet med et meget klassisk s/h fotografisk udtryk siden slutningen af 1980’erne. Jeg hører til en generation, som gerne vil se håndens arbejde i værket. Jeg finder min inspiration i naturen. I 1990’erne var jeg fascineret af det analoge fotografi og satte en ære i selv at fremkaldte alle mine billeder i mørkekammeret. Jeg havde min faste gang på Kulturcenter HUSET i Århus i en lang periode, hvor jeg også arbejde med keramik og fotopolymergravure. Nu arbejder jeg primært med fine art Epson print og fotograferer med et digitalkamera. Men noget af den klassiske s/h æstetik fra grafikken og det analoge fotografi har jeg taget med mig. Det s/h kan skaber en kreativ distance til de fotograferede ting, så de bliver til poesi og en del af min personlige fortælling.

Jeg distancerer mig fra det dokumentarisk registrerende fotografi, for selv om mine billeder er super skarpe, så er mit mål at jeg finder ind i det felt, hvor man kan reflekter over sine indre landskaber og spejle dem ud i den ydre verden som en poetisk virkelighed.

© Birthe HavmøllerI de senere år er jeg begyndt at arbejde med farvefotografiet. At fotografere i naturen er for mig en intuitiv proces, hvor jeg vandrer med mit kamera uden egentlig at vide om de billeder, jeg tager skal ende som farve eller s/h print. Jeg har som regel en kreativ idé i form af et tema i baghovedet, når jeg tager hjemmefra, men samtidig med det så prøver, jeg på at være åben og modtagelig for nye indtryk. Man kan aldrig vide hvad der sker omkring det næste hjørne eller på den anden side af skoven.

Nogle af de temaer, som jeg har arbejdet med i mit poetiske s/h fotografi, er det skulpturelle i naturen, og de geometriske figurer: cirkler, ellipser, kryds, kors, trekanter etc.

© Birthe HavmøllerMin debut udstilling, Mytologiske landskaber, Galleri Image (1997) førte til, at jeg i en periode efter denne udstilling opsøgte en række fortidsminder for at fotografere stencirkler, skibssætninger, labyrinter, helleristninger etc. Jeg arbejde dengang med at integrere et element af mystik i mit fotografi. Herefter fulgte en periode, hvor jeg har fotograferet rundt omkring på en række forskellige strande for at skildre ‘mødet mellem vand og land’, som i overført betydning handler om de ubevidste følelser vs det velkendte og fornemmelsen af at have fast grund under føderen. Projektet udviklede sig. Det endte med at jeg gik i gang med med at skabe en langsomt voksende serie af panoramaer, som er en del af et stort projekt,
© Birthe Havmøllersom jeg kalder: Obscure Places / Obskure steder – naturen som vi ser eller overser…

I forbindelse med Kulturbyen Aarhus 2017 inviterede Naturhistorisk Museum i Århus byens borgere til at fotografere naturen og dyrelivet inden for bygrænsen. Det var et super fint projekt med en lang optaktsperiode, hvor jeg havde lejlighed til at prøve mig selv af i forhold til et dokumentarisk farvefotografi som sluttede med at jeg fik nogle af mine fotos præsenteret som en del af projektet store open air udstilling Habitat:Aarhus – Naturen i byen fotograferet af aarhusianerne midt i Århus sommeren 2017.

© Birthe HavmøllerSideløbende med Kulturby projetet arbejde jeg med kunstprojektet Mine små venner, fotografier af sommerfugle og andre insekter. De første billeder fra denne serie havde jeg lejlighed til at vise frem i Sverige, efteråret 2017. Serien kan betegnes som et langsigtet work in progress…, der vokser med nogle få værker om året, efterhånden som jeg får snakket med mine små venner og spurgt dem om de vil have deres billede på facebook. 🙂